KAYNAK VE TESİS

lidosu_dogal_kaynak_suyu

Kaynak

LİDO DOĞAL KAYNAK SU  işletmesi Sakarya ili Sapanca ilçesi, Güldibi mevkiinde  yer almaktadır.

LİDO SU, Soğucak yaylası mevkiinde 1012 metre yükseklikteki doğal su kaynağından çıkmaktadır. Yerleşim bölgesinden uzak olması ve çıkış noktasına yapılan kaptaj (Kaptaj; içi fayans döşeli ve iki bölümden oluşan betonarme yapıdır.) sayesinde kirleticilerin ulaşması engellenmiştir.

İshale hattı ( gıdaya uygun borular)  ile tesisimize gelen LİDO SU, kaynaktan  kapağının kapatılmasına kadar ki süreçte, hijyen kurallarına uygun kalite kontrol aşamalarından geçerek tüketiciye sunulmaktadır. Kaynak rutin olarak, kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan kontrol edilmektedir.

Doğadan almış olduğu lezzet ve mineral yapısı ile herkese uygun olan LİDO SU,  ISO 9001 :2000 kalite standartlarına uyumlu proses uygulamalarıyla ve kalite güvencesi ile siz müşterilerin tüketimine sunulmaktadır.


Tesis

Suyun doluma hazırlanması;

1) Doruktan kaynayan su maslaklardan geçerek isale hattı ile (16 km. polietilen boru) fabrika su deposuna gelir.

2) Üç ayrı depoda toplanan su, depolar doldukça su kesilerek numune alınıp analizleri yapılır.

3) Depodan gelen su filitrasyon işleminden sonra ozon tankına alınır. Ozon tankında suyun içine ozon (O3) gazı püskürtülerek ozonlama işlemi yapılır.

4) Ozonlanan su dolum makinasına sevk edilir.

Damacananın hazırlanması;

1) Damacana dolum makinasına alınır, içten ve dıştan özel fırçalarla kaba temizlik yapılır.

2) Damacana içi ve dışına Sağlık Bakanlığının uygun gördüğü dezenfekte kimyasalları ile dezenfektesi yapılır, damacana hijyen hale getirilir.

3) Damacana 70 ºC’ de öngörülen deterjenla yıkanarak durulamaya geçilir.

4) Durulama dört aşamada yapılır ilk iki aşamada 70 °C normal kullanma suyunda yapılır son iki aşama ise dolum için hazırlanmış ozonlu doğal kaynak suyu ile yapılır.

5) Dolum gerçekleşir ve kapak takılarak makinadan damacana çıkar.

6) Tarih basma makinasından ve şilink makinasından geçirilerek üretim tarihi yazılır ve emniyet şilingi takılır.

7) En son olarak dolu damacana projektör ışıklar altından geçirilerek kalite kontrol elemanları tarafından elle ve gözle kontrolü yapılarak üretim tamamlanır.

OZON :

Ozonla hava ve suda %100 hijyen sağlanır.
Molekülünde 3 atom bulunan, oksijenden oluşan ağır kokulu gaz durumunda basit elementtir. (O3) Oksidasyon gücü yüksek bir gaz olması nedeniyle dezenfektasyon amacıyla son yıllarda yaygın olarak kullanılmaktadır.

Dünya Sağlık Teşkilatı’nın1979 yılında yayımlanan bir raporunda ozon ile dezenfektasyon önerilmiş, 1997 yılında güvenilir gazlar (GRAS) sınıfına girmesiyle ozonun gıdalarda kullanılması yaygınlaşmıştır.

Türk Gıda Kodeksinde de güvenli gıda üretimine yönelik olarak HACCP ( Kritik Kontrol Noktalarında Tehlike Analizi ) çalışmaları zorunlu hale getirmiştir.

Bakteriler 0 – 5 °C’ de üreyemezler bağzıları yavaşça gelişebilir, 5 – 63 °C’ de çok hızla çoğalırlar. Damacananın içindeki ozon gazı bakteri üremesini engeller ve var olan bakterileri öldürür.